Embrace Nest-Tasarım Odaklı Düşünme Hikayeleri #1

Taşkın Cengiz
2 min readJan 3, 2021

Nepal’de ücra bir köyde yaşadığınızı hayal edin.

Kış ve dondurucu karla karışık hava yakınlardaki yolları kapatıyor ve neredeyse geçilemez bir hale sokuyor.

Böyle bir durumda ilk bebeğinizi yeni doğurdunuz düşünün.

Tebrikler! Küçük bir bebek

Ancak prematüre ve aşırı derecede zayıf.

Odanın sıcaklığı buz banyosu gibi geliyor bebeğe. Yakında yardım almazsa kesin olarak ölecek. Sebebi de hipotermi.

Ne yaparsın?

Dünya çapında her gün yaklaşık 15 milyon prematüre bebek doğuyor.

Hipotermiden ölen bebeklerin sayısı da yadsınamayacak kadar çok.

Hipotermi nedenli bebek ölümlerini önleyecek bir ürün tasarlamak son derece değerli bir tasarım mücadelesi gibi görünüyor.

Stanford d.school’dan bir takımın da meydan okuması tam olarak buydu.

Ekip yenilikçi bir çözüm buldu ancak bu çözümün işe yarayıp yaramayacağından endişelilerdi. Zira binlerce kilometre uzaklıkta kullanıcıları anlamadan ortaya çıkmış bir çözüm önerisi işe yaramayabilirdi. Bu sebeple bir seyahat planladılar.

Problemi görmek ve uygun çözümü üretmek için empatiye ihtiyaçları vardı.

Hastane personeli, doktorlar açısından ve en önemlisi tehlikede olan çocuğun ebeveynleri açısından bu sorunu görmeleri gerekiyordu.

Başlangıçta, tasarım ekibi mevcut hastaneyi yeniden tasarlamayı düşündü. Kuluçka merkezlerinin daha basit ve daha uygun maliyetli hale getirilmesi en kolay çözümdü. Ancak ekip üyesi Linus Liang Nepal’de bir hastaneyi gezdiğinde tuhaf bir şey fark etti. Kuluçka makineleri boş duruyordu.

Ardından bir doktorla görüştükten sonra durumu anladı. Bu bebeklerin bulunduğu birçok ev hastaneye 30 mil uzakta, bozuk kırsal yolların ardında bulunuyor. Ve ebeveynlerin çoğunun evden, hastaneye yetişecek imkan veya umudu yok.

Tasarım ekibi kararlarını geliştirmek için bu içgörüyü kullandı, ürünün geleceğini bu kararla şekillendirdiler. Daha ucuz bir kuluçka makinesi yerine (ilk önerilen fikir, ancak kanıtlar göz önüne alındığında muhtemelen etkisiz) evde bebeklere yardımcı olacak bir şey tasarlamaya karar verdiler.

Taşınabilir kuluçka makinesi!

Çok küçük, ısıtmalı uyku tulumu gibi bir ürün.

Ve bu ürüne Embrace adını verdiler.

Ekip, Embrace’in prototipini oluştururken sayısız anne, sağlık çalışanları ve tedarikçi ile görüştü.Ekip prototipleri onlara göstererek birçok şey öğrendiler.

Mesela:

Hindistan’da bir köyde bir anne Batılı ilaçları çok güçlü bulduklarını iletti. Bu yüzden köylüler genellikle dozları ikiye bölüp kullanıyorlarmış. Embrace’deki ısıtıcının bir sıcaklık göstergesinde yer alan çizgileri de bu şekilde düşünerek ideal ısının çizginin yarısı olduğunu düşünüyorlarmış.

Bu bilgiler ışığında ekip bir tasarım değişikliğine daha gitti. Sıcaklık şeridinin çıkarılması ve bunun yerine “Tamam” göstergesinin ürüne eklenmesini sağlandı.

Ekip ayrıca birçok toplulukta elektrik bulunmadığını gözlemledi. Bu sebeple elektrik yerine sıcak su kullanılarak ısıtılabilen ısıtıcılı versiyon geliştirdiler.

Ekip, bu içgörülerle bir ürün yaratmayı başardı ve kullanımı çok kolaydı.

Bir şirket kurdular ve 3.000'den fazla bebeğebu ürünle yardım ettiler.

Empati kurarak ve kullanacak kişilere odaklanarak ürün geliştirilmiş oldu, ekip gerçek kullanıcılarının duygularına ve zorluklarına odaklanabildi.

Sonunda ise Embrace Nest adında hayat kurtaran bir ürün geliştirdi.

Kaynak:

[1]-

--

--